Receptek

Mézeskalács szelet

Hozzávalók a lapokhoz:

  • 500 g liszt 
  • 100 g porcukor 
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna 
  • 1 kávéskanál fahéj 
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék 
  • 250 g méz 
  • 60 g vaj vagy ráma 
  • 1 db kisebb tojás

A krémhez
  • 2 dl dara 
  • 1 liter tej 
  • 2 csomag vaníliás cukor 
  • 400 g vaj vagy ráma 
  • 400 g porcukor 


Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük. A mézet és a vajat kicsit összemelegítjük, és addig kevergetjük, amíg a vaj el nem olvad. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd beletesszük a tojást is. Fakanállal összedolgozzuk. (Ha nagyon száraz, kis vizet adhatunk hozzá. Ha nagyon lágy, kicsi lisztet szórunk még bele.) Egynemű, kicsit lágy tésztát kell kapnunk, amit egy napig folpackkal letakarva hűvös helyen állni hagyunk. A krémhez a darából a tejjel és vaníliás cukorral sűrű pépet főzünk, majd lehűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt darás pépet. Alaposan elkeverjük és lehűtjük.