Mézfajták

Erdei méz

Az erdei mézet mondják édesharmat méznek, mézharmat méznek, ez az egyedüli méz, amely nem a virágok nektárjából készül, hanem a méhek az erdei növények (fenyő, tölgy fűz, gesztenye stb.) levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő, ezért virágpor tartalma jelentéktelen. Ásványi anyag tartalma viszont rendkívül magas, ezért kizárólag önmagában, hőkezelés nélkül fogyasztandó. Különleges aromája egyedülálló a mézfajták között. Légúttisztító és idegnyugtató hatása is ismert. Elsősorban vérszegényeknek hasznos. Nagyon sötét színű, enyhe illatú, markáns ízű méz. Ínyencek kedvence.


Repceméz

Színe a krémszíntől a halvány sárgáig terjed, állaga krémszerű. Nagyon értékes méz, mivel közvetlenül szűrés után kerül kiszerelésre és szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül kerül a szervezetünkbe. Erősítő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Jellemző tulajdonsága, hogy gyorsan kristályosodik, krémszerű mézként kerül forgalomba. Könnyen kenhető. A repce méze gyorsan, finomszemcsésen kristályosodik. Nagyon édes, de emellett van a nyíló repcetáblára emlékeztető enyhe illata. Savtartalma annyira alacsony, hogy a gyomorsavtúltengésben szenvedőknek is ajánlható. Magas vastartalma miatt vérszegénység ellen ajánlott. Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz.


Vegyes virágméz

Nem önálló fajtaméz, összetétele állandóan változó, emiatt színe rendkívül változatos. Mezei virágokról, gyógynövényekről gyűjtik a méhek. A vegyes mézek ennek megfelelően illóolajokban, ásványi anyagokban mindig gazdagabbak, mint a fajtamézek. A legértékesebb mézfajták közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekről származó nektár révén a méz hatásterülete is kiszélesedik. Erősíti a szervezet védekező rendszerét. Hajlamos a kristályosodásra. Kellemes illatú, aromás méz. Fogyasztásra önmagában is, de sütésre, főzésre és teaízesítésre is kiválóan alkalmas.


Akácméz

Lágy, harmonikus ízű, kevéssé savas, édes, akácvirág illatú méz. Színárnyalata a víztisztától az enyhén zöldesig változik, termőhelytől és évjárattól függően. Magas gyümölcscukor tartalma miatt nagyon lassan, akár évek múlva kristályosodik. Önmagában fogyasztva első osztályú desszertméz. Harmonikus, nem domináns íze miatt italokhoz és süteményekhez szívesen használt édesítőszer. Utóíz nélküli aromája miatt a mézes pálinka tökéletes alapja. Igazi hungarikum. Torokgyulladás esetén általános fertőtlenítő hatása segíthet, májregeneráló hatásán kívül magas kalciumtartalma miatt mészhiány esetén ajánlott. Az akácmézet világos színe, akácvirág illata, és mellékíz nélküli aromája teszi egyedivé.


Napraforgóméz

Színe aranysárga, ami később sötétebbé, narancssárgábbá változhat. A nagy szőlőcukor tartalma miatt hamar kikristályosodik, íze hasonlít a napraforgó terméséhez. Kristályosan is sárgás árnyalatú, nyersen fogyasztva kellemes zamatú. Kiváló sütéshez, kenyérre kenve és teában fogyasztva. A napraforgóméz fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású, de magas a savtartalma, így a gyomorsavtúltengésben szenvedőknek nem ajánlott a fogyasztása. Ugyanakkor gazdag E vitaminban, ami antioxidáns, jótékonyan hat a légzőrendszerre megfázás esetén, a prosztata megbetegedéseknél, vizelési zavaroknál, erősíti a gyenge idegzetet, csökkenti a magas koleszterint és az érelmeszesedést. Hatásosnak bizonyult az epilepsziás betegeknél, görcsoldásra, hurutos betegségeknél, nyákoldásra.


Selyemfűméz

Intenzív ízű méz. Színe hasonló az akácéhoz, egy árnyalattal sötétebb. Pollentartalma alacsony, mert a méhek nem gyűjtik virágporát, így az allergiások is fogyaszthatják. Gyulladáscsökkentő, vérnyomás-szabályozóhatású, szervezeterősítő. Jó tárolási körülmények között későn, csak kétéves korában kristályosodik ki. Klinikai kísérletek szerint gyulladáscsökkentés tekintetében a második leghatásosabb mézfajta. Igazi finomság. Erős ízével javítani lehet más mézfajtákat. A selyemfű, más néven vaddohányméz igazi hungarikum. Rendkívül illatos, fűszeresen zamatos. Nyers ételek különleges ízesítője.


Hársméz

A virágzó, csodálatos illatú hársfa bőven ontja a kiváló jótékony hatással rendelkező nektárt. Színe a világossárgától a közép barnáig terjedő, íze rendkívül zamatos. Illata és íze határozott, fűszerezi az ételeket, italokat. Más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát. Nyugtató hatású méz, meghűléses betegségekre, vagy annak megelőzésére, és hörghurutra kiváló, de alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. Nyugtató hatású, ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok gyógyítására. Fertőtlenítő hatása miatt főleg köhögés ellen javasolják. Kisgyermekeknek és idősebbeknek különösen ajánlatos rendszeres fogyasztása. Natúr fogyasztásra, és italok ízesítésére kiválóan alkalmas. Illóolajai és egyéb hatóanyagai hatásosak hörghurut, idegesség, álmatlanság ellen, görcsoldó hatású, segít az érelmeszesedés elleni küzdelemben.


További mézelő növények…

  • Medvehagyma
  • Bálványfa
  • Ezüstfűz
  • Narancsvirág
  • Fenyő
  • Manuka
  • Gesztenye
  • Meggyvirág
  • Ámorakác
  • Galagonya
  • Bíborhere
  • Aranyvessző
  • Gyermekláncfű
  • Hajdina
  • Kakukkfű
  • Koriander
  • Levendula
  • Medvehagyma
  • Mézontófű
  • Mustár
  • Olajretek
  • Pohánka
  • Rozmaring
  • Somkóró
  • Tisztesfű
  • Zsálya